I gamla, vanliga gängor igen = HÄRLIGT!

Blev plötsligt och oväntat ledig idag, varpå Sofia och jag lastade in alla fyrbenta och drog ner till brukshundklubben i Rättvik och mina favoritspårmarker. En alldeles utmärkt dag att träna hund, då det var lite svalare och duggregn till och från.

Vi började med att lägga varsitt spår till Elsa och Drama - där Sofia skötte Elsas helt på egen hand och jag kunde fokusera på Drama. Vi har ju inte spårat ihjäl oss direkt på semestern....

Därefter åkte vi till klubben och körde lydnad. Kan säga att det blev många glada skratt! Xtra for som ett skållat troll och gjorde det mesta Sofia bad henne om - gärna innan det kom på tal, så att säga. Nu ska jag inte babbla om Xtra - det får dottern sköta på sin blogg - men jag måste säga att det är en underbar liten hund. Hon och Sofia kommer att ha mycket roligt tillsammans, det är en sak som är säker!


Om Drama är uppfödd på kärnbränsle, så är denna lilla "skit" absolut uppfödd på raketbränsle!

Drama och körde mycket fritt följ, ställande, läggande, budföring och inkallning. Hon är så sjukt duktig att man får rysningar. Här har vi inga problem med någon bristande hörsel inte! Vi kör tecken, lek och ögonkontakt och det går som tåget! Skryt? Nä, men ganska stolt är jag, det måste jag medge. Hon är totalfokuserad på apellplanen, mattes prinsessa.Inkallning........med........ställande! Duktig Drama!!!!

Eller som jag tänkte när jag såg nedanstående bild... Vad sjutton, tränade jag inte inkallning?????Alltså, måste verkligen prata med Anna om detta - jag har nog missförstått alltihop... Men sen kom jag ju på att det är belöning och kong!

Även kära Elsa "dammades av" på lydnadsplanen och var så ruskigt pigg och skojfrisk - speciellt när det gällde inkallning och budföring. Undrar just varför hon gillar dom momenten så mycket!? ;)Ytterligare en inkallning med ställande. Underbar bildserie, om ni frågar mig! Här kommer hon....

....Gårdvarens When I kiss the Teacher.....


.....och framdelen har egentligen stannat, men bakdelen trycker på av den höga farten........så!Som avslutning - bus med matte!Efter detta intog dottern och jag lunchen i bilen, eftersom det började regna småspik, men det var också mysigt. Och när det var färdigt, var det time att gå E:s och D:s spår, så vi kajkade runt till nästa väg med bilen och Sofia tog sig verkade an med Elsa.
Under tiden hängde Drama och jag vid bilen och väntade med spänning på hur det hela skulle gå.
Så småningom dök denna individ upp, med spårlina, snitslar och godisburkar - trött, men nöjd....

...och hack i häl kommer en galet glad Elsa! Två apporter in - en missad - och ett slut! Härligt, med tanke på spårkonditionen och ny spårläggare.


Och så var lilla fröken Fis tur att ge sig ut i spåret. Jag är ju så himla bortskämd med att hon spårar fantastiskt, vilket läget kanske inte var idag. Lite svajigt i starten och lite okoncentrerat, men periodvis lika bra som vanligt. Alla apporter in plus slut!
Schyssss, arbete pågår.
Och så lek förstås.


När Drama var klar, körde vi två små personspår med Xtra. Sofia skubbade iväg och gömde sig, medan jag stod kvar med åkerspöket. Hon älskar sin matte och vill aldrig vara med mormor! Nåväl, när dottern var ur synhåll, "släppte jag på" pluttan. Naturligtvis sprang hon mest till en början, men sen körde hon faktiskt ner liten näsa och hittade matte! Så himla gullig och så himla duktig! Andra spåret gick dessutom ännu bättre, så det där kommer att bli kanon!

Tack Sofia, för en jättehärlig dag tillsammans med våra hundar. Och jag vill verkligen ge dig en stooooor komplimang för ditt arbete med Xtra. Du har både förvånat mig och gjort mig glad!

När vi kom hem till huset, visade det sig att en kran i badrummet hade gett upp, och det strilade så vackert ner på golvet, via toalettstolen. Suck, suck, dubbelsuck! Men här är bollarna korta, så när grannen Fia tittade in, passade hon på att tipsa om närliggande rörmokare och efter ca 15 minuter var problemet löst, till det facila priset av 200 spänn.

Nu är det banne mig kväll och filmtajm. Jag tipsar er alla om att hålla ett öga på Sofia och Xtras liv och leverne - www.sofiaslillaxtra.blogg.seVi har varit på fäbodbesök.

Idag fick Sofia och jag en alldeles egen dag. Tanken var strand och bad, men dagen startade med regn, så vi tänkte om. Det fick bli fäboden Skräddar Djurberga mellan Skattungbyn och Orsa istället. Eftersom hela familjen är lite nyfikna av sig, blev det lite av en walk about i skogarna i området, och det finns ju några vägar att välja på om man så säger....Men ack så vackra!Utsikt på väg till en fäbod.

Först hamnade vi på Labb-Djurberga, som inte bebos alls numera. Så gulligt och så mysigt att man blev alldeles varm i hjärtat. Sen kan man ju tänka sig att driva kor hela vägen genom skogen, möte med en annan björn eller varg eller något skogsväsen, så känner man att Stockholm inte är så dumt i alla fall.Eller?Sofia med sitt åkerspöke och mattes prinsessor framför en av stugorna på Labb-Djurberga. =)Mysfaktorn är hög.Elsa markerar en vindflöjel och jag hinner konstatera att hon är väldigt stilig, med tanke på sina 7,5 år!Men det är klart, ska man hålla jämn takt med både fullblodsgalningen Drama och vildingen Xtra, vill det till att man håller sig i form. Go Elsa, go Elsa!Vad gör du, vad gör du vad gör du???? Jag vill vara precis som Drama!!!!


Som en passus kan jag lägga in att Drama är förvånansvärt tolerant med liten Xtra. När hon är vaken, hänger hon konstant i Dramas halsskinn och stackars D ser lite matt ut, men finner sig i det vääääldigt länge. Sen brukar hon lägga sig på sidan och låta lillan bita henne på valfria ställen i huvudet, medan hon själv gapar stort och låter som en rottis, medan hon är så himla försiktig. Blir hon något trött på åbäket, vilket vi alla kan förstå, slår hon till henne med tassen och då sprintar Xtra in under en stol i 30 sekunder och spelar rädd. Det är så roligt att iaktta dom, eftersom både E och D faktiskt skulle kunna ha ihjäl liten X på nolltid om dom bara ville....


Efter titten på Labb-Djurberga, fräste vi tillbaka till Skräddar Djurberga, som är en mycket större, levande fäbod, dvs som brukas sommartid. Vi lyckades pricka in någon typ av hantverksdag, så det var kullor som kjulade efter korna, små trilska dalgubbar som gjorde slipstenar och Orsa Spelmanslag som spelade Orsa-polskor så det rök ur öronen. Väldigt mycket Dalarna och väldigt trivsamt. Sofia lyckades klappa en ko både länge och väl (hon älskar kor) och vi hann fika med typiska fäbodsprodukter. Vad sägs om kaffe, tuttul (på svenska kallas det tunnbröd), hemkärnat smör och småost?! Har inte den blekaste aning om vad småost är för något, men ev någon sorts färskost.... Gott var det i alla fulla fall!

             

Fäbodidyll på Skräddar Djurberga.
Lycklig dotter! Personligen anser jag inte att vi har plats för en ko också, men man ska aldrig säga aldrig!


Efter detta trevliga åkte vi vidare på små vägar och lyckades passera ytterligare en fäbod - Kruppa - men där orkade vi bara stanna och titta utifrån, så att säga. Den kulturella kvoten kändes fylld för dagen och vi styrde kosan mot Furudal igen. Vi passade på att stanna till vid "vår" strand och där gjorde vi äntligen något vettigt, tyckte i alla fall hundarna - dvs badade!Drama? Nej, henne har vi inte sett på ett tag. Har bytt till kelpie - såhär i smyg.Låt mig presentera - The Twins!Vi har liiiite problem med öronställningen i hundflocken numera.... =)


Efter denna lilla runda var både folk och fär rätt nöjda, så kvällen tillbringades i soffa med "Vänner" på DVD och taktfast snarkande från diverse hundsängar. Imorgon, som nu hunnit bli idag eftersom datorn är så seg, ska vi pipa iväg och bada, grilla och sådär. Till kvällen kommer sambon och då ska vi ner till caféet och lyssna på livemusik. Det blir säkert en bra dag!
Sommar, sommar, sommar....

Nu måste jag trotsa hastigheten på datorn och försöka mig på ett blogginlägg i alla fall! Har just kommit hem från en underbar sommardag på stranden med hundar, ungar och man. Har varit ledig några dagar och lyckats pricka in det vackra vädret, så skinnet svider precis sådär lagom som det liksom ska när det är sommar.

Vi har haft Adams kompis Axel här på besök några dagar och det har varit trivsammare än det brukar, tycker jag. Det är jättemysigt med tonåringar i huset och det blir på ett annat sätt när man har gäster. Fasar dock lite för vad Axels föräldrar ska säga när sonen kommer hem igen. Både han, Adam och Björn har drabbats ett nytt hårmode och rakat sig, så skallarna är så bara och "fina" = ser inte kloka ut! När dom fräste till Leksands sommarland i måndags, kändes det som att vinka av tre skinheads ungefär. Sambon har dessutom bränt skallen och går numera omkring i bandana......

Nåväl, mysig dag har vi haft, som sagt. Solen har strålat - vi har läst, badat, solat, ätit picnic och haft det gott. Ska försöka mig på att ladda ner några bilder, faktiskt.Drama och minsting-Xtra leker i vattnet.Elsa ser till att ligga lååångt bort från vattnet, men njuter gärna av solen.Men ibland har nöden ingen lag, eftersom solen är stark. Ser ni vad skönt hon tycker att det är?!Fast det är klart, efteråt är det ju riktigt mysigt!Iiiiiihhhh, jag simmar!!!!Jäklar, hela frisyren blev förstörd! Söt?! Näe, inte så särskilt! :DSol ute, sol inne, sol i sinne....Drama med sin älskade husse - som  numera är hang around i Hells Angels. ;)Det måste ha blivit något fel.... Vi beställde en Borderterrier och fick en Longterrier!!!Familjen i lektagen! Elsa räddar sig upp på land, medan Drama gasar på.Det var väl en envis, jäkla gubbe. Ge hit frisbeen!!!!

Ja, som ni ser, så har vi det riktigt bra. Till helgen vankas besök av både Nettan, Oscar, Tarzan samt syrran med man och en son med familj. Vi har varit tvungna att leasa ut delar av familjen hos grannarna för att få sängplatser. Det ska bli jätteroligt! Och på söndag försvinner både sambo och son tillbaka hem till Stockholm medan Sofia och jag stannar kvar här. Vi har lite jobb att sköta och så ska vi träna lite med Carolin/Dizni och så kommer Emma/Märta/Affe och lite sisådär.Avslutar med en bild där Drama lirar fotboll  med Adam och Axel. Undrar vem som har mest kul?

PS. Sofia, stackarn, får ju liksom aldrig vara med, eftersom det alltid är hon som står bakom kameran. DS.