Vi har varit på fäbodbesök.

Idag fick Sofia och jag en alldeles egen dag. Tanken var strand och bad, men dagen startade med regn, så vi tänkte om. Det fick bli fäboden Skräddar Djurberga mellan Skattungbyn och Orsa istället. Eftersom hela familjen är lite nyfikna av sig, blev det lite av en walk about i skogarna i området, och det finns ju några vägar att välja på om man så säger....



Men ack så vackra!



Utsikt på väg till en fäbod.

Först hamnade vi på Labb-Djurberga, som inte bebos alls numera. Så gulligt och så mysigt att man blev alldeles varm i hjärtat. Sen kan man ju tänka sig att driva kor hela vägen genom skogen, möte med en annan björn eller varg eller något skogsväsen, så känner man att Stockholm inte är så dumt i alla fall.



Eller?



Sofia med sitt åkerspöke och mattes prinsessor framför en av stugorna på Labb-Djurberga. =)



Mysfaktorn är hög.



Elsa markerar en vindflöjel och jag hinner konstatera att hon är väldigt stilig, med tanke på sina 7,5 år!



Men det är klart, ska man hålla jämn takt med både fullblodsgalningen Drama och vildingen Xtra, vill det till att man håller sig i form. Go Elsa, go Elsa!



Vad gör du, vad gör du vad gör du???? Jag vill vara precis som Drama!!!!


Som en passus kan jag lägga in att Drama är förvånansvärt tolerant med liten Xtra. När hon är vaken, hänger hon konstant i Dramas halsskinn och stackars D ser lite matt ut, men finner sig i det vääääldigt länge. Sen brukar hon lägga sig på sidan och låta lillan bita henne på valfria ställen i huvudet, medan hon själv gapar stort och låter som en rottis, medan hon är så himla försiktig. Blir hon något trött på åbäket, vilket vi alla kan förstå, slår hon till henne med tassen och då sprintar Xtra in under en stol i 30 sekunder och spelar rädd. Det är så roligt att iaktta dom, eftersom både E och D faktiskt skulle kunna ha ihjäl liten X på nolltid om dom bara ville....


Efter titten på Labb-Djurberga, fräste vi tillbaka till Skräddar Djurberga, som är en mycket större, levande fäbod, dvs som brukas sommartid. Vi lyckades pricka in någon typ av hantverksdag, så det var kullor som kjulade efter korna, små trilska dalgubbar som gjorde slipstenar och Orsa Spelmanslag som spelade Orsa-polskor så det rök ur öronen. Väldigt mycket Dalarna och väldigt trivsamt. Sofia lyckades klappa en ko både länge och väl (hon älskar kor) och vi hann fika med typiska fäbodsprodukter. Vad sägs om kaffe, tuttul (på svenska kallas det tunnbröd), hemkärnat smör och småost?! Har inte den blekaste aning om vad småost är för något, men ev någon sorts färskost.... Gott var det i alla fulla fall!

             

Fäbodidyll på Skräddar Djurberga.




Lycklig dotter! Personligen anser jag inte att vi har plats för en ko också, men man ska aldrig säga aldrig!


Efter detta trevliga åkte vi vidare på små vägar och lyckades passera ytterligare en fäbod - Kruppa - men där orkade vi bara stanna och titta utifrån, så att säga. Den kulturella kvoten kändes fylld för dagen och vi styrde kosan mot Furudal igen. Vi passade på att stanna till vid "vår" strand och där gjorde vi äntligen något vettigt, tyckte i alla fall hundarna - dvs badade!



Drama? Nej, henne har vi inte sett på ett tag. Har bytt till kelpie - såhär i smyg.



Låt mig presentera - The Twins!



Vi har liiiite problem med öronställningen i hundflocken numera.... =)


Efter denna lilla runda var både folk och fär rätt nöjda, så kvällen tillbringades i soffa med "Vänner" på DVD och taktfast snarkande från diverse hundsängar. Imorgon, som nu hunnit bli idag eftersom datorn är så seg, ska vi pipa iväg och bada, grilla och sådär. Till kvällen kommer sambon och då ska vi ner till caféet och lyssna på livemusik. Det blir säkert en bra dag!








1 carolin:

skriven

Ja, äntä vackärt i Daaaaaalarna ;) Härligt vi har det!

Men jag anar en något nedvärderande ton i "bytt till kelpie"?!??!? Vad i all världen menar du med det?????????????????? Det finns två hanar kvar hos Meringas om du är sugen :P :P



Kram Carolin löp-Dizni!

2 Carina B:

skriven

Du skriver så kul och underhållande, Lena! Kommer du ihåg våra litterära försök redan i grundskolan; skrivbok efter skrivbok fylldes med berättelser, oftast om hundar och hästar. Keep on writing! Kram C.

3 Carina B.:

skriven

Du skriver så kul och underhållande, Lena! Kommer du ihåg våra litterära försök redan i grundskolan; skrivbok efter skrivbok fylldes med berättelser, oftast om hundar och hästar. Keep on writing! Kram C.

4 Kerstin:

skriven

Hallå - Hur känns det efter överdosen av kultur?.. Här i Tungelsta så är fästingarna oroväckande stora ca 10 kg och ökar 1 kg i veckan. Den biter i hälsenor eller spanielöron. Jag ska öppna en piercingsalong, håll fram önskad kroppsdel så fixar Rajja hålen. Äntligen är det lite svalare så att det går att rida - hör av dig

Kram Kerstin

5 Anette:

skriven

Hej på Er!!

Skönt att bara Ni får vara tillsammans! Man behöver det ibland. Men den var nog inte så stillsam med Drama och Xtra som sällskap. Dom ser sååååå smarta ut vid vattentunnan,hihihi. Ha det.



Kramisar ifrån Vendelsö

Kommentera här: